DOVOZ SYPKÝCH MATERIÁLOV ZADARMO!

Platí pre obce Skalité a Čierne

Tmavá alebo svetlá fasáda?

27.7.2021 1384x

Fasády s tmavou povrchovou úpravou sa prehrievajú výrazne viac, ako biela fasáda bez ohľadu na orientáciu na svetové strany. Rozdiel môže byť až 10 ℃. Následkom prehrievania môže dôjsť k poškodeniu povrchu fasády a vzniku trhlín. 

Čo teda zvážiť pri výbere farby?

Farby označujeme súčiniteľom svetlosti povrchovej úpravy HBW (Hellbezugswert), ktorý hovorí o tom, koľko percent svetelnej energie farba odrazí späť do prostredia. Biela farba má HBW 100, to znamená, že odrazí 100 % svetelnej energie. Ak by ste mali fasádu v čiernej farbe, súčiniteľ svetelnej odrazivosti je 0, pretože čierna farba naopak pohlcuje svetelnú energiu. 

Pre lepšiu orientáciu sa začal používať súčiniteľ celkovej slnečnej odrazivosti TSR (Total Solar Reflectivity), je komplexnejší a uvádza schopnosť fasády odrážať celé spektrum slnečného žiarenia vrátane infračervenej zložky, ktorá vytvára teplo. 

Slovenská technická norma pre zhotovovanie vonkajších tepelnoizolačných kontaktných systémov (STN 73 2901:2015) uvádza, že súčiniteľ TSR musí byť vyšší ako 25 %. Povrchová úprava s nižším TSR sa môže zhotoviť, ak takéto podmienky určuje výrobca. 

Zjednodušene

Ak si vyberáte farbu s TSR vyšším ako 25 %, využívate štandardné materiály a postupy. Ak chcete tmavšiu fasádu, musíte rátať s vyššími nákladmi a opatreniami v skladbe tepelnoizolačného systému. 

Príďte sa k nám poradiť o tej správnej farbe pre vašu fasádu. V našej predajni v Čadci na Horelici miešame fasádne farby WEBER na počkanie. 

 

Môžem Vám nejako poradiť?
Ľubomír Sirota
Obchodný zástupca
0948 154 157
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu
Andrea Friščáková
obchodná zástupkyňa
0948 888 413
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu

Ďalšie články

Aké sú podmienky pre prácu so sadrokartónovým systémom?
Sadrokartón patrí medzi obľúbené materiály pri novostavbách i rekonštrukciách. Ako s ním pracovať, aby bol výsledok dokonalý?
8.7.2021 1400x
Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami
Pri práci so systémovými omietkami realizačná firma alebo stavebník ocenia aj ľahké spracovanie, vysokú výdatnosť a pevnosť.
26.2.2024 198x