DOVOZ SYPKÝCH MATERIÁLOV ZADARMO!

Platí pre obce Skalité a Čierne

Zateplenie fasády: ako sa pripraviť a na čo nezabudnúť

19.11.2023 124x

Spôsob, ako je možné znížiť celkové náklady na prevádzku a údržbu domu je celkové zníženie energetickej náročnosti stavby vďaka zatepleniu. Takýto pomerne rozsiahly stavebný úkon, ktorý je pomerne väčšou investíciou vám však dokáže o niekoľko rokov vrátiť všetky náklady. Je dôležité, aby ste boli pred realizáciou zateplenia pripravený na všetky možné faktory, ktoré zaručia správne a funkčne zateplený dom.

Spôsob zateplenia

Prvým a dôležitým krokom je zváženie toho, aký spôsob zateplenia je pre vašu stavbu najideálnejší. Môžete zvoliť kontaktný alebo odvetraný spôsob zateplenia. Kontaktný spôsob zatepľovania dokáže vytvoriť súvisle zateplenie stien tak, že nedochádza k vzniku tepelných mostov, pri jeho povrchovej úprave disponuje najrôznejšími druhmi omietok, fasádnych farieb a ďalších materiálov. Zároveň je tento spôsob zateplenia finančne menej náročný ako odvetrané zateplenie. 

Odvetraný systém je o niečo viac finančne nákladnejší, ale tento faktor sa odráža v jeho nadštandardných vlastnostiach. Hlavný rozdiel je v tom, že medzi murivom a izolačným materiálom a samotnou fasádou je vzduchová medzera, ktorá zaručuje odvod vlhkosti z izolácie a vlhkosť tak nemá šancu opäť sa zrážať. Izolačným materiálom je najčastejšie minerálna vlna. Samotné fasádne panely rôznych tvarov, farieb a štruktúr sa upevňujú na hliníkovú alebo drevenú konštrukciu.

Výber a hrúbka izolácie

Najčastejšia voľba každého, kto sa chystá zatepľovať je polystyrén, ktorý je z finančného hľadiska najvýhodnejšou voľbou. Zároveň však spĺňa účel a má svoje nespochybniteľné izolačné vlastnosti. Je dôležité nezanedbávať prieskum trhu a pozrieť si trh s izolačnými materiálmi detailnejšie. Prihliadať by ste mali predovšetkým na izolačné vlastnosti materiálov, ktoré definuje tepelná vodivosť. Čím je vodivosť nižšia, tým sú tepelnoizolačné vlastnosti lepšie. 

Častou chybou pri zatepľovaní býva nesprávna hrúbka izolačnej vrstvy. Správna hrúbka izolácie sa odvíja od typu a hrúbky muriva a jeho vlastností, typu izolantu a taktiež typu stavby lokality, v ktorej sa chystáte zatepľovať. Existujú normy stanovujúce odporúčanú hrúbku izolácie. 

Hlavným cieľom zateplenia je ochrániť murivo pred poveternostnými vplyvmi a zvýšiť povrchovú teplotu stien v interiéri. Pri správnom zateplení  tak nedochádza k vzniku rosného bodu v konštrukcii alebo sa rosný bod presúva z muriva do izolantu. Je potrebné myslieť na to, že pokiaľ sa rozhodnete ušetriť na hrúbke izolantu, môže tak dochádzať ku kondenzácii, vlhnutiu až vzniku plesní v rohoch stien.

Správna inštalácia

Netreba zabúdať, že zateplenie fasády si vyžaduje odbornosť a dôslednosť, pri ktorej je dôležité dodržať správny technický postup. Dôležité je správne upevnenie izolačného materiálu a jeho ukotvenie na správnych miestach. Podstatným detailom je aj zateplenie okolo okien. Treba teda myslieť najmä na výber serióznej stavebnej firmy a dávať pozor na drobné detaily, ktoré by v konečnom dôsledku mohli celý proces zateplenia fasády znehodnotiť.

Zateplenie na mokré murivo

Izolačné dosky je možné lepiť iba na suchý, čistý podklad, ktorý je správne zbavený nečistôt. Pokiaľ zateplenie realizujete na už existujúcu fasádnu omietku alebo brizolit, odporúčame vopred sa presvedčiť, či má táto vrstva dostatočnú nosnosť. Odporúčame preto vykonať diagnostiku existujúceho podkladu, na ktorý budú lepené izolačné dosky.

Stáva sa, že na pohľad dobre vyzerajúci brizolit začne pri poklepaní kladivom opadávať. Dôvodom môže byť vzlínanie vody a solí zo zeme. Tento problém nemusí byť rozoznateľný okom, avšak pre montáž zatepľovacieho systému môže mať naozaj nepriaznivé následky v podobe vlhkých stien a plesní. Preto je najlepšie zatepľovať až po odstránení všetkých príčin vlhnutia stien.

ZHRNUTIE NA ZÁVER

1. NEZANEDBAJTE PRÍPRAVU - Vymeňte nekvalitné dvere a okná, opravte a odstráňte poruchy domu. Ak máte problém s vlhkosťou stien, vlhnutím od základov, či zatekaním strechy, tieto problémy vyriešte ešte predtým, ako začnete zatepľovať.

2. S VÝBEROM MATERIÁLU SI NECHAJTE PORADIŤ OD ODBORNÍKOV - Najčastejšie používaným materiálom je polystyrén. Výhodou je pomer jeho ceny a funkčnosti. Každá stavba vyžaduje odlišný prístup a z tohto dôvodu by ste mali nechať posúdiť odborníkov, ktorý vám odporučia najvhodnejší materiál práve pre váš dom.

3. HRÚBKU ZATEPLENIA URČUJE TEPELNOTECHNICKÁ NORMA - Od januára 2016 platí odporúčanie normy STN 730540, ktoré sa týka zateplenia každej časti domu. V prípade fasády sú odporúčania nasledovné: 

  • 14 cm – 21 cm pri použití sivého polystyrénu

  • 15 cm – 22 cm pri použití fasádnej minerálnej dosky

Môžem Vám nejako poradiť?
Ľubomír Sirota
Obchodný zástupca
0948 154 157
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu
Andrea Friščáková
obchodná zástupkyňa
0948 888 413
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu

Ďalšie články

Dlažba s hrúbkou 2 cm - ideálne riešenie pre exteriér
Vonkajšia dlažba s hrúbkou 2 cm vyniká vzhľadom, praktickými vlastnosťami a možnosťami pokládky, ktoré v exteriéri oceníte.
16.8.2022 1212x
Režim fungovania prevádzok REDOS
Vážení zákazníci, v súlade s platnými hygienickými opatreniami fungujeme vo všetkých prevádzkach REDOS v režime ZÁKLAD.
21.1.2022 625x