DOVOZ SYPKÝCH MATERIÁLOV ZADARMO!

Platí pre obce Skalité a Čierne

Viete, z čoho stavať?

12.6.2019 3927x

Ak rozmýšľate nad stavbou domu, určite vám v hlave víria otázniky aj nad výberom stavebného materiálu. Možnosti sú široké, treba len zvážiť prednosti i nedostatky každého riešenia.

V poslednej dobe sú okrem iného témou dňa aj stavby na báze dreva či rozličné alternatívne materiály. Predstavujú však samostatnú kapitolu, ktorej sa v tomto článku nebudeme venovať. Na mušku si však zoberieme najčastejšie využívané stavebné materiály – keramickú tehlupórobetón.

Pórobetón či tehla?

Pórobetónové tvárnice sú lepšie z hľadiska tepelnej izolácie. Sú ľahšie, takže obsahujú viac vzduchu, ktorý pôsobí ako prirodzený tepelný izolant. Pochváliť ich možno aj za vynikajúce akustické vlastnosti. Na druhej strane, majú o čosi menšiu pevnosť než keramická tehla. Prednosťou pórobetónu je aj to, že funguje ako vcelku jednoduchá „skladačka“ – umožňuje jednoduché, presné a rýchle murovanie, ktoré zvládne aj priemerne zručný človek.

Keramické tehly majú naproti tomu vyššiu pevnosť. Majú nižší tepelný odpor, ktorý „doháňajú“ vyplnením tehly tepelnou izoláciou s minerálnou vlnou. Dom s takouto plnenou tehlou netreba dodatočne zatepľovať, na fasádu stačí naniesť vonkajšie omietky. Navyše, súčasné výrobné postupy umožňujú zásobovať trh veľmi presnými tehlami, ktoré sú brúsené, možno ich teda klásť na lepidlo či PUR penu (špeciálna certifikovaná pena s nízkou rozťažnosťou, ktorá zaručuje kvalitné spájanie), keďže nevyžadujú výrobu malty. Vďaka tomu sa dajú používať aj na stavbách, kde ešte nie je zavedená elektrická energia.

Nad čím by ste sa mali zamyslieť?

V súčasnosti sa dôraz kladie najmä na energetickú nenáročnosť. Je preto dôležité, aby váš dom spĺňal parametre nízkoenergetickej výstavby. Stavebné materiály môžu k tomu výrazne prispieť, na začiatku by ste si však mali ujasniť dve veci – zvolíte radšej menšiu hrúbku obvodového muriva (25 – 30 cm), ktorú doplníte tepelnou izoláciou, či už minerálnou vatou alebo polystyrénom? Alebo si radšej vyberiete väčšiu hrúbku muriva (45 cm a viac), ktoré už netreba zatepľovať, pretože samotné obvodové múry vďaka svojej šírke spĺňajú normou dané tepelnoizolačné vlastnosti? Ktoré riešenie je lepšie? Prípadne, čo vás vyjde lacnejšie?

Odpoveď vás zrejme zaskočí, ale obidve možnosti majú takisto svoje klady aj zápory. Keďže súčasné izolácie sa používajú s hrúbkou 15 cm a viac, keď spočítate hrúbku nosného obvodového muriva s hrúbkou tepelnej izolácie a porovnáte ju s hrúbkou samotného muriva vo väčšej šírke, zistíte, že z hľadiska nákladov ste na tom porovnateľne.

Výhody aj nevýhody

Z nášho pohľadu je použitie tenšieho muriva v kombinácii s tepelnou izoláciou o čosi výhodnejšie, pretože má vyšší tepelný odpor než samostatné murivo v tej istej hrúbke. Výhodou homogénneho muriva (napríklad so zabudovaným tepelným izolantom v keramickej tehle) je, že po rokoch nemusíte riešiť starosti s obnovou tepelnej izolácie, ktorá má obmedzené záruky a nižšiu životnosť než samotný murovací materiál. Táto možnosť zároveň predstavuje menšie potenciálne riziko z hľadiska nekorektných zásahov do muriva, a teda vytvorenia tepelných mostov nesprávnou montážou izolácie.

Murivo s dodatočným zateplením však, na druhej strane, môže byť výhodnejšie napríklad vtedy, ak sú nosné časti stavby vybudované napríklad v kombinácii betónového skeletu a výplne z muriva. V týchto skladbách treba rátať s prievlakmi, prekladmi a stĺpmi z oceľobetónu, ktoré musia byť zateplené priliehajúcim výpĺňovým murivom s tepelnoizolačnou omietkou. Ak na takúto fasádu chcete aplikovať fasádnu štruktúrovanú omietku, musíte počítať s tým, že časom môže omietka pracovať a praskať. To znamená, že ani od dodávateľa omietkových zmesí by ste záruku nedostali.

NAŠA PONUKA MURIVA

Ak sa nevyznáte vo výstavbe, takéto nuansy si nemôžete domyslieť. A tak v prípade, že si naozaj neviete poradiť, vždy platí pravidlo poradiť sa radšej o ďalšom postupe či o výbere riešenia s odborníkom. Samozrejme všetok materiál nákdete aj u nás na pobočkách stavebniny Čadca alebo stavebniny Klubina.

Autor článku
Ing. Rudolf Lipták
Riaditeľ
Môžem Vám nejako poradiť?
Ľubomír Sirota
Obchodný zástupca
0948 154 157
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu
Andrea Friščáková
obchodná zástupkyňa
0948 888 413
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu

Ďalšie články

Režim fungovania prevádzok REDOS
Vážení zákazníci, v súlade s platnými hygienickými opatreniami fungujeme vo všetkých prevádzkach REDOS v režime ZÁKLAD.
21.1.2022 608x
Dovoz stavebného materiálu pre všetkých zákazníkov!
Ste doma? Dokončite vaše toľko odkladané stavebné projekty! Keď nemôžete ísť do stavebnín, prídu stavebniny k vám!
26.3.2020 2076x