DOVOZ SYPKÝCH MATERIÁLOV ZADARMO!

Platí pre obce Skalité a Čierne

Prečo vás čakanie na lepšie ceny stavebných materiálov môže vyjsť poriadne draho?

17.2.2022 2162x

Chystáte sa stavať či rekonštruovať? Určite ste si všimli, že posledné mesiace sú materiály potrebné na stavbu domu a rekonštrukciu oveľa drahšie ako kedysi. Prečo? V prvom rade musíme prihliadať na všetky fakty zapríčiňujúce zvyšovanie cien stavebných materiálov, ktoré zdraželi priemerne o viac než 23 %. 

Pri ktorých stavebných materiáloch pociťujeme zdražovanie najviac? 

Zdražovanie je vo veľkej miere spôsobené najmä nedostatkom základných komponentov ako oceľ, nafta či granuláty na výrobu plastov, ktoré sú pri výrobe stavebných materiálov nevyhnutné. Samotná cena ocele a železa podľa thesteel.com vzrástla od mája 2020 do mája 2021 až o 150 %, viď graf. O trochu lepšie sú na tom ceny plastových výrobkov, ktoré zdraželi „len” o 30 – 50 %. V neposlednom rade tu máme aj citeľné zvýšenie cien základných stavebných materiálov ako cement či betón, ktorého príčinou sú napríklad aj emisné povolenky či nedostatok chémie, potrebnej na ich výrobu. 

Pre predstavu si spoločne zhrňme, ako narástli ceny jednotlivých stavebných materiálov v roku 2021 v porovnaní s rokom 2020. Zmeny cien v tabuľke sú výsledkom zaokrúhlenia a predstavujú súhrn viacerých výrobcov. Maju len orientačný charakter. 

- Tvárnice ↑ 5 – 20 % 
- Betónová krytina ↑ 5 % 
- Keramická krytina ↑ 10 % 
- Keramické obklady ↑ 5 % 
- PVC potrubné systémy ↑ 40 % 
- Spojovací materiál ↑ 40 % 
- Zatepľovací materiál ↑ 80%
- Okná ↑ 10 – 15% 
- OSB dosky ↑ 200 % 
- Sadrokartón ↑ 60 % 

Oplatí sa teda počkať na lepšie ceny alebo nakupovať hneď? 

V aktuálnej situácii sa vám čakanie na lepšie ceny rozhodne nemusí vyplatiť. Materiálu je navyše nedostatok a pochádza prevažne zo skladových zásob, ktoré sa dopĺňajú len pomaly. Napriek tomu, že na našich prevádzkach máme pomerne  veľké množstvo tovaru skladom a v akcií, čakacia doba na objednaný material sa v súčasnosti hýbe na úrovni 1 – 3 mesiacov. Všetko preto závisí od toho, koľko máte času a aké sú vaše plány. Ak má pre vás stavba domu vysokú prioritu a chcete nakúpiť stavebný materiál čo najlacnejšie, nečakajte a urobte tak čím skôr. Hoci sú ceny za materiál už teraz vyššie, stále môže byť táto kúpa výhodnejšia než povedzme o pár mesiacov.

U nás presne viete, koľko vás to bude stáť

Získajte jasnú predstavu, koľko vás rekonštrukcia alebo nová stavba bude stáť. Navštívte niektorú z našich predajní a naši špecializovaný zamestnanci vám vypracujú cenovú ponuku s výpočtom spotreby stavebného materiálu. 

Použité zdroje:

https://slovak.statistics.sk/
https://www.plasticportal.sk/
https://www.thesteel.com/sk/vyvoj-cien

Môžem Vám nejako poradiť?
Ľubomír Sirota
Obchodný zástupca
0948 154 157
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu
Andrea Friščáková
obchodná zástupkyňa
0948 888 413
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu

Ďalšie články

Súťaž: Vyhrajte dlažbu Semmelrock do vašej záhrady
Vyhrajte so stavebninami Redos 3 palety záhradnej dlažby Semmerlock Citytop kombi v hnedom odtieni.
11.4.2022 1704x
Redos pobočky znovu otvorené!
Od apríla sme za sprísneného hygienického režimu znovu otvorili stavebniny pre všetkých zákazníkov v Čadci, Skalitom a Klubine.
31.3.2020 2131x