DOVOZ SYPKÝCH MATERIÁLOV ZADARMO!

Platí pre obce Skalité a Čierne

Plesne - nočná mora vašej fasády

25.6.2020 1413x

Nová fasáda je pýchou majiteľov domu. Je to prvá vec, ktorú si okolie všimne. No aj tá najkrajšia fasáda stráca na efekte, ak sa na nej po niekoľkých mesiacoch zabývajú plesne a riasy, ktoré zaručene pokazia prvý dojem. Ako sa dá s touto nočnou morou každého majiteľa domu vysporiadať?

Ako vznikajú plesne na fasáde?

Plesne a riasy pre svoj úspešný rast potrebujú vodu. Dažďová voda nepredstavuje problém. Trvalým zdrojom vody pre mikroorganizmy je voda, ktorá počas noci skondenzuje na ochladenom povrchu. Vlhkosť ostáva pomerne dlhý čas na fasáde a v kombinácii so slnečným svetlom vytvára ideálne podmienky pre rast nežiadúcich mikroorganizmov. V tomto prostredí sa množia, až sú napokon viditeľné voľným okom a esteticky a funkčne znehodnocujú povrch fasády.

O krok vpred výberom správnej omietky

Dlho sa verilo, že hydrofóbna povrchová úprava chráni pred plesňami. Voda na takomto povrchu vytvára guľôčky, ktoré síce rýchlo stekajú po fasáde, no aj na najmenších nerovnostiach sa zachytávajú a ostávajú na povrchu. Vďaka kompaktnému tvaru sa pomalšie odparujú a tak poskytujú dostatok času na rast mikroorganizmov. Do hydrofóbnych omietok sa preto pridávajú biocídne prvky. Tie sa časom vymývajú a okrem záťaže životného prostredia znamenajú aj záťaž pre vašu peňaženku.

Fyzika, ktorá sa nevymýva

Na trvalých fyzikálnych vlastnostiach omietky postavil svoju technológiu Weber a na trh uviedol omietku Weberpas aquaBalance. Vďaka špeciálnej receptúre sa znižuje povrchové napätie medzi vodou a povrchom fasády. Nahromadená voda sa rozleje do väčšej plochy a je rýchlejšie odvedená z povrchu fasády. Zvyšná voda sa dočasne vstrebe do omietky a počas suchého obdobia sa vo forme vodnej pary postupne uvoľní do ovzdušia.  Takéto prostredie neumožňuje nežiadúcim mikroorganizmom rásť.

Omietka Weberpas aquaBalance predstavuje dlhodobú ochranu pred plesňami a riasami, je maximálne ekologická, reguluje vlhkosť na povrchu fasády. Je dostupná vo všetkých farebných odtieňoch a zabezpečuje optimálny vzhľad fasády na dlhšiu dobu. Je jednoducho spracovateľná, vysoko paropriepustná a je možné použiť urýchľovač tuhnutia pri nízkych teplotách.

Výber fasádnej omietky je zásadné rozhodnutie, ktoré by malo prísť po dôkladnej úvahe. Niektoré značky ponúkajú omietky, ktoré sa javia ako cenovo výhodné riešenie. Nenechajte sa nachytať, v prípade nekvalitného produktu za opravy a odstránenie plesní vo finále zaplatíte oveľa viac.

Môžem Vám nejako poradiť?
Ľubomír Sirota
Obchodný zástupca
0948 154 157
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu
Andrea Friščáková
obchodná zástupkyňa
0948 888 413
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu

Ďalšie články

Tmavá alebo svetlá fasáda?
Farebnosť fasády podlieha trendom a vkusu majiteľa budovy. Vedeli ste, že farebnosť je dôležitým faktorom pri zateplenej fasáde?
27.7.2021 1331x
STREŠNE DOBRÁ DOVOLENKA S BRAMAC
Spestrite si leto novou kvalitnou strechou v spojení s dovolenkovým zážitkom!
14.7.2021 1172x