DOVOZ SYPKÝCH MATERIÁLOV ZADARMO!

Platí pre obce Skalité a Čierne

Vybrať si bungalov alebo radšej poschodový dom?

4.11.2019 3903x

Ak si ani vy nie ste istí, alebo si pred dôležitým rozhodnutím potrebujete ozrejmiť výhody a nevýhody obidvoch typov stavieb, nechajte si poradiť v nasledujúcom blogu.

Pred výstavbou má väčšina ľudí pomerne jasno v tom, či viac inklinujú k prízemnej alebo viacpodlažnej stavbe. Avšak, často sa rozhodujú len na základe pocitov alebo inšpirácií, ktoré našli v časopisoch, u susedov alebo známych. Bungalovy sú dnes viac-menej trendom – je módne postaviť si dom, kde sa môžete pohybovať v rámci celej dispozície bez toho, aby ste museli prekonávať schody.

Takéto domy často pripomínajú stavby, ktoré môžeme vidieť vo filmoch a seriáloch, máme ich teda „napozerané“ a vyvolávajú v nás príjemné emócie. Tu však treba vziať do úvahy fakt, že v iných krajinách sú bežné veľké rovinaté pozemky, ktoré sú pre bungalovy ako stvorené. A hoci sa vám takýto dom veľmi páči, v našich končinách na jeho výstavbu nemusíte mať vhodné podmienky.

Odlišné potreby

Na začiatok si treba uvedomiť, že dom určený pre rodinu s deťmi má odlišné parametre než dom, v ktorom bývajú seniori. Zväčša si vyžaduje väčší počet izieb, vrátane detskej, hosťovskej či pracovne, a veľké spoločenské priestory, ako priestranná kuchyňa, jedáleň a obývačka. Podľa počtu členov rodiny teda nezriedka vznikne 4- až 6-izbový dom. Naopak, keď deti z domu odídu, manželom postačia dve či tri izby, čiže polovičný dom. S týmto vedomím môžete plánovať aj výstavbu vášho budúceho rodinného domu a prispôsobiť tomu typológiu, počet miestností i dispozičné riešenie.

Náš tip – skúste to flexibilne
Ak máte dilemu, čo s domom, keď sa vaši potomkovia vyberú vlastnou cestou, môžete ho aspoň vopred prispôsobiť rôznym životným scenárom. Napríklad tak, že na prízemí bungalovu ponecháte obývačku s kuchyňou a spálňou, zatiaľ čo pod strechu situujete detské izby. V dome vytvoríte dva samostatné vykurovacie okruhy (pre prízemie a pre poschodie), takže v budúcnosti budete môcť využívať spodné podlažie bez toho, aby ste museli vykurovať celú stavbu, hoci v podkroví sa vôbec nezdržiavate.

Bungalov

Je výhodný hlavne vďaka spomenutej bezbariérovosti. Mať takýto dom je veľmi výhodné aj vo výhľade do budúcnosti. Drvivá väčšina z nás si dom stavia na celý život, aj preto je dobré myslieť dopredu na obdobie, keď už budeme mať viac rokov a nebudeme vládať zdolávať schody.

V prvom rade však treba rešpektovať pozemok a jeho danosti. Neodporúča sa stavať bungalov vo svahovitom teréne, alebo ho riešiť ako podpivničený dom. Suterénu v náročnom teréne často predchádzajú náročné terénne úpravy, predstavujú tak veľkú záťaž aj pre rozpočet. Navyše, umelo navýšená pôda predstavuje pre majiteľov do budúcnosti väčšie riziko zosuvu pôdy. Istou nevýhodou bungalovu je aj to, že vyžaduje väčší pozemok, keďže rozložitejšia dispozícia si nutne žiada väčšiu zastavanú plochu. Takže buď sa ukrátite o veľký kus záhrady, alebo pre nedostatok miesta zvolíte radšej poschodový dom.

Máloktorý z investorov si tiež uvedomuje, že bungalov má finančne náročnú strechu, najmä vtedy, ak si stavitelia vysnívajú nádhernú členitú strešnú konštrukciu. Nezriedka sa môže samotná cena za strešnú krytinu vyšplhať až na dvojnásobok sumy, ktorú by ste zaplatili za škridly na jednoduchšiu, trebárs pultovú strechu. Investorov zvykne takýto rozdiel pri cenovej ponuke poriadne zaskočiť.

Čo vám môže v budúcnosti chýbať?
Nepodceňujte pri výbere typu stavby a tvorbe dispozície ani technické zázemie domu a najmä úložné priestory, ako sú rôzne komory, skladové miestnosti či šatníky. Verte, že zaberú nemalú časť podlahovej plochy a v budúcnosti ich nedostatok určite pocítite.

Poschodový dom

Poschodový dom v niektorých ľuďoch evokuje viac bezpečia (keďže spálne sú často umiestnené na hornom podlaží, a teda „lepšie chránené“ pred potenciálnymi votrelcami). Mnohým sú takéto typy domov sympatické aj kvôli tomu, že si môžu užívať krásny výhľad zhora do celého okolia. Prvou a hlavnou výhodou je však úspora metrov štvorcových. Dispozíciu totiž zmestíte na menšiu zastavanú plochu, čo je výhodné, ak máte k dispozícii malý pozemok. Negatívom sú predovšetkým schody, ak teda nemáte inú možnosť a chcete sa pripraviť na dobu, keď budú pre pokročilý vek predstavovať problém, vyberte si aspoň typ schodiska, ktoré námahu pri výstupe zníži, trebárs nižšie stupienky so širokou nášľapnou plochou a pevné zábradlie. Tieto prvky sa postarajú o to, že schodisko nebude príliš strmé a zároveň bude bezpečné.

Rozpočet

Ak očakávate presné porovnanie cien, možno vás sklameme. Podľa našich skúseností sú totiž cena poschodového domu a rozpočet na bungalov veľmi podobné. Pri bungalove musíte napríklad investovať viac do základov, ktoré vyvážia cenu stropnej dosky v prípade poschodovej stavby. Najdôležitejšie je, aby ste všetky prednosti a nedostatky obidvoch typov domov prebrali spolu s projektantom či architektom, a svoje rozhodnutie zvážili aj s ohľadom na pozemok, na ktorom plánujete stavať. Len tak sa vyhnete technickým problémom či komplikáciám pri užívaní stavby v budúcnosti.

Autor článku
Ing. Rudolf Lipták
Riaditeľ
Môžem Vám nejako poradiť?
Ľubomír Sirota
Obchodný zástupca
0948 154 157
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu
Andrea Friščáková
obchodná zástupkyňa
0948 888 413
V čase od 17:00 do 08:00 nám môžete zanechať správu. Budeme vás kontaktovať hneď ako to bude možné.

Zanechať správu

Ďalšie články

Aké sú podmienky pre prácu so sadrokartónovým systémom?
Sadrokartón patrí medzi obľúbené materiály pri novostavbách i rekonštrukciách. Ako s ním pracovať, aby bol výsledok dokonalý?
8.7.2021 1382x
Porovnanie strešných krytín
Výber strešnej krytiny býva často náročný proces plný rozhodovania a obhliadok. My pre vás máme efektívne porovnanie.
6.9.2023 388x